Träna lastning

En beskrivning på hur man kan träna lastning

Att lasta en Häst, är ett bra exempel på att använda sig av en longerings-teknik. Det bästa är naturligtvis om man redan innan lär Hästen det ”språk” som man tänker använda. Eftersom kroppsspråket är universellt och dom allra flesta levande varelser förstår det på något sätt, är det utan tvekan det bästa sättet. 

Om du vill lära Hästen att lugnt gå in och ur transporten på ett säkert sätt, börjar du med en av grunderna – longeringen, lägger till syftet, i det här fallet transporten, och ger han den tid han behöver.

Alltså, longeringen är grunden, lastningen är syftet och tiden är vad man lägger till för att nå och befästa resultatet. 

Man kanske borde nämna något om varför en stor del Hästar är svåra att lasta. 

Många hästar har problem redan första gången dom skall gå in i en transport. Nästa gång man lastar går det kanske lättare, (om man bar sig rätt åt den första). Om man gör fel får man ofta behålla ”problemet”, eller så kan det rent av bli värre.

Svårigheten är som regel inte själva transporten, ”problemet” är Hästens sätt att tänka i förhållande till människans. 

Hästen är ett flyktdjur, dom tänker och handlar därefter. Människor faller under kategorin rovdjur, och vi tänker och handlar som sådana. Alltså uppstår ett spänt förhållande mellan  jägare och byte. Utifrån Hästens sätt att tänka, jämfört med vårt, är Hästar födda fega, klaustrofobiska och dom är födda flykt-benägna. Med vetskap om detta borde man istället använda lastningen som en hjälp att göra Hästen modigare, hjälpa honom att komma över sin klaustrofobi  och göra honom mindre flykt-benägen.

Samtidigt lär du honom att respektera och acceptera dina förslag. 

Hästar är programmerade av naturen att vara misstänksamma, speciellt för något som ser ut som en stor svart grotta (transporten). 

För tusentals år sedan och fram till våra dagar bodde de djur i grottor som åt Hästar, människor är en av dessa. Genom årtusenden har detta blivit en instinkt för Hästen att hålla sig så långt borta från grottor och trånga utrymmen som möjligt. Ingen normal funtad Häst skulle självmant någonsin gå in i en grotta och utsätta sig för en sådan fara (det är så här Hästen upplever situationen).

Försök att se på dom förslag du ger den, med Hästens ögon, innan du börjar ändra på hans sätt att se på saker och ting. Det kan hjälpa dig att förstå hur han upplever situationen.

Det första du gör om du tänker lasta din Häst på det här sättet är att först få något så när ordning på alla lekar speciellt lek 4, 5 och 6. (förklara närmare längre fram). När du börjar med lastningen och använder dig av longering ska du vara noga med att inta rätt position, alltså inte springa runt eller med Hästen. (Försök att stå still om du kan) stå kvar och hävdar ditt utrymme och ditt ledarskap med hjälp av ett i vissa fall eskalerat beteende och förhåller dig så passiv som det bara är möjligt. När du senare börjar tränar lastning, börjar du att longera Hästen intill transporten och sedan över den nedfällda luckan. Använd rytm i dina rörelser och sluta stimulera Hästen så fort du ser att han är på väg att göra vad du ber om.

Det bästa är att börja vid ridbanans staket eller mot en vägg. Ställ dig ett par meter från väggen, longera Hästen så att han kommer att gå mellan dig och väggen. Efterhand minskar du avståndet mellan dig och väggen, med ett steg i taget. Går Hästen utan problem fortsätter du så tills det bara är 80-90 cm kvar till väggen. Håll uppsikt på hästens ögon, öron, och nos och vad han gör med dom. Åt det håll han ser är också vart han är på väg, och det kan gå fort! 

Upprepa det här om och om igen och om Hästen bråkar eller vägrar att gå mellan dig och väggen måste du hävda ditt ledarskap och ditt utrymme, men så fort Hästen försöker det allra minsta slutar du att stimulera honom och gör honom fri, du låter han vila och tänka igenom det han nyss gjorde. Efter en tid förstår han och gör vad du ber om.

Nu upprepar du samma sak, men i andra varvet. Han måste gå lugnt igenom, inte rusa eller ha bråttom, gör han det, har han inte accepterat din idé.

Nu har du låtit han pröva sin idé, och han har prövat din idé, och förstått att din är den bättre. 

Pröva nu det här intill sidan på hästtransporten. Longera Hästen på samma sätt men vid sidan av hjulhusen, minska avståndet mellan dig och transportsidan

Under tiden du longerar. Var försiktig! Ställ samma krav som tidigare. Glöm inte att göra det i bägge varven. När allt går bra fortätter du, men nu longerar du Hästen över den nedfällda luckan. Hästen skall gå över, inte rusa, hoppa, vägra eller tränga ut dig. Tränger han ut dig måste du hävda ditt ledarskap och behålla kontrollen över ditt utrymme. 

Börja med att stå ett par meter från ena hörnet på den nerlagda luckan. Som tidigare, försök att få Hästen att passera dig och över luckan, så lugnt som möjligt. Minska mellanrummet genom att sakta närma dig ena hörnet på luckan. När Hästen klarar testet perfekt i bägge varven är nästa manöver att få hästen att stanna på luckan, låt han stå där och vila ett tag. Sedan stänger du till passagen genom att ta ett steg eller två mot transporten. Ställ dig så att du står vid sidan av luckan, när Hästen kommer runt i varvet och skall passera dig, ber du honom att fortsätta in genom att lyfta din arm och ”peka in honom”. Peka sedan in honom ett antal gånger. Lycka till!

Varje gång du tränar, vänjer du Hästen vid att du kastar linan över honom från båda sidor. 

VIKTIGT

Respekt, Förtroende och ett balanserat Dominans-förhållande vilket i sin tur kommer att ge dig ett bättre Ledarskap

VANLIGA MISSTAG 

Brukar vara att man har för bråttom och att man inte börjar last-träna förrän det är för sent. (T.ex. strax innan man ska åka).

Man leder Hästen upp för att se om han går på är också något av det mest förekommande.

Man stimulerar Hästen när han försöker eller försöker tvinga in honom.

Ge Hästen massor med tid för att träna lastningen. Ta en hel dag om du så behöver, men det tar förmodligen bara en eller två timmar första gången. Tänk efter – om du ger dig själv två minuter, för att göra ett två-timmars-jobb, tar det med all sannolikhet flera dagar att slutföra.

Använd dig av longerings-tekniken.

Stimulera inte Hästen om han är på väg in eller försöker gå in i transporten. 

Med det menas att man inte skall ”jaga på” Hästen när han försöker om än aldrig så lite. Gör man det förstärker man bara Hästens rädsla och med det hans motstånd. Backa ut igen och börja om.

Om han vill lukta på transporten ska du lämna honom ifred tills han slutat. När hästen slutat med det sätter du honom i arbete igen.

Du har säkert sett situationer där det har varit många personer involverade i att lasta en Häst. När hästen kommer i närheten av transporten börjar man smacka eller klappa i händerna eller rent av trycka in honom för att få honom på plats. Allt detta bevisar för Hästen att vi är dom rovdjur som han redan misstänkte. Detta gör att han tappar förtroendet för dig och förstärker sin rädsla.                                                                                                                                                                             

När Hästen till slut går in i transporten av sig själv, låt han gå ut när han vill. Försök att få honom att stå kvar en liten stund innan du ber honom backa ut (efter hand förlänger du den här tiden genom att använda dig av en stor portion känsla). Gör om allt igen. Be honom att gå på ett antal gånger, så att det står helt klart för honom vad du vill, och att han känner att det inte är farligt och att det inte är något som gör ont. 

BOMMEN!

Använd handskar…

Gör inte misstaget att sätta för bommen så fort Hästen är i transporten. Bäst är att träna lastningen först och när det går lätt och Hästen söker sig in i transporten, kan du börja med att hålla ett rep bakom.

Enklast är att stå på vänster sida (i alla fall om man är ovan och höger-hänt) om transporten, strax bakom och intill det vänstra facket där Hästen skall gå in. Sätt fast repet på motsatt sida i höjd med bommen. Använd ett grimm-skaft (3,60) eller något annat rep som håller och som inte är för långt. Lägg repet på lemmen. Låt Hästen gå över repet och in i transporten. Lyft upp repet och håll det i höjd med bommens plats. Tryck repet mot transportväggen. Om hästen vill gå ut och trycker mot repet (vilket är att förvänta) låter du repet löpa trögt ur din hand. Får hästen panik…!!? släpper du repet så fort du kan. Fortsätt att jobba med repet bakom hästen tills han inte längre bryr sig.