HÄSTENS FORM
Ny forskning ifrågasätter gamla traditioner.
Ny svensk forskning ifrågasätter gamla ridteorier om korrekt form och samling. Kanske är det dags att definiera om begreppet samling?
Veterinär Marie Rhodin har studerat hur ryttare påverkar hästens form med sin ridning och hur hästens huvud – och halspositioner påverkar hästens rörelsemönster. Hennes slutsatser omkullkastar gällande ridteorier. Enligt ridlitteraturen är målet med samling att få hästen att trampa under sig mer och sänka bakdelen för att förflytta tyngdpunkten bakåt och därmed bära mer vikt på bakdelen.
– När vi gick in och tittade på detta såg vi att hästen trampade undersig och sänkte bakdelen mest när den skrittades på lång tygel. I en extremt hög halsposition bar Hästen den största vikten på bakdelen och detta var lite överraskande resultat eftersom ingen av dessa “former” anses som de mest samlande säger veterinär Marie Rhodin som har lagt fram en avhandling i ämnet vid SLU i Uppsala. Att hästen påverkas mest i skritten beror på att den har en naturlig pendelrörelse av huvudet och halsen när den skrittar fritt. I trav var det ingen skillnad i undertrampet oavsett vilken form hästarna reds i. Marie Rhodin påpekar att det behövs mer forskning på det här området, men ifrågasätter ändå definitionen av samling såsom vi ser på den idag.
Vägla kvarn
För en del år sedan lärde jag känna en kille vid namn Sten. Han bodde neråt Skåne närmare bestämt i Vägla kvarn.
Han ville jag skulle ta med mej folk som tränade här på gården, ner till hans gård. Han hade ett torp som han hade gjort var iordning. Det var renoverat fullt ut och väldigt mysigt. Han hade dessutom byggt ett stall för lösdrift, en roundpen och en ridbana. En ridstig som var väl preparerade och iordningställd och som sträckte sig runt torpet och genom skogen. Eftersom han var grävmaskinist så hade han naturligtvis grävt en rejäl damm alldeles utanför ridbanan. Allt låg väl samlat och var gedigna byggen.
Tänkte först att det skulle bli svårt att få folk med sig för att åka så långt för att träna. Det gick bättre än väntat och vi skull göra ett besök hos Sten men inte en dag utan 3 dagar. Det skull självklart bli en helg då dom flesta är lediga alltså Fredag, lördag söndag.
Denna första gången följdes sedan av fler besök ibland två gånger/år i ett flertal år. Det var nästan samma folk varje gång med några få undantag.
Det var avspänt och en alldeles perfekt träningsmiljö och jag tror nog att alla trivdes väldigt bra. Har ju inte frågat men som sagt det är vad jag tror.
Här kan du se filmen som gjordes på en av träffarna i Vägla kvarn